Angst voor de tandarts

 

Oorzaken

 

Bij de meeste mensen met een angst voor de tandarts, liggen daar vaak twee hoofdoorzaken aan ten grondslag:
 
Een slechte ervaring (vaak op jonge leeftijd, zoals bij de schooltandarts).

 

Griezelverhalen van derden. 
 Specifieke angsten

 

Sommigen zijn bang voor een verdoving, anderen voor het geluid van de boor. Weer anderen schetsen het slechtst mogelijke scenario in het hoofd waar alles misgaat.

 

In de praktijk valt het allemaal erg mee. Zeker gezien de voortdurende ontwikkelingen in de zorg. Zowel op het gebied van apparatuur als behandelmethoden. Bijna alles kan tegenwoordig sneller, pijnlozer en comfortabeler.

 


  

De oplossing?


Een echte oplossing is er niet, want uw angst kunnen we natuurlijk niet bij voorbaat wegnemen. Maar, we doen er wel altijd alles aan om u zo veel mogelijk op uw gemak te laten voelen. Onthoud:

 

In de stoel stappen is geen "point of no return", waar u er pas weer uit mag als de behandeling voorbij is. Voelt u zich ongemakkelijk? Meent u dat u iets begint te voelen? Steek gewoon even uw hand op. Dan stoppen we.

 

Maak een praatje, drink een glaasje water, stel uw vragen, en zorg dat u zich weer op uw gemak voelt. Niemand vindt u een aansteller. U krijgt ook nooit op uw kop.

 


 

Angst voorkomen

 

Hebt u jonge kinderen en wilt u voorkomen dat zij een angst ontwikkelen voor de tandarts? Neem ze mee als u op controle komt. Ook als ze zelf te jong zijn voor controle.
 
Uw kinderen kunnen dan wennen aan de omgeving en meekijken. Vaak nemen ze ook wel even plaats in de stoel. Op een wat latere leeftijd voelt naar de tandarts gaan hetzelfde als op visite gaan bij vrienden.