Indicatie van levensduur van diverse restauraties en succespercentages van behandelingen 

 

Onderhoudt u uw gebit en uw bestaande restauraties goed! Dat scheelt u een hoop tijd, geld en ellende, en voor tandartsen is het ook niet leuk om slecht nieuws te moeten brengen aan hun patiënten. 

Niets is zo sterk als het origineel, dus voorkomen is beter dan genezen. Maar toch: wat mag u met de huidige stand van de medische wetenschap zo ongeveer verwachten van restauraties? Hieronder vindt u een korte uiteenzetting. 

 

Onthoudt ook: nieuw is niet altijd beter, maar het biedt wel af te wegen opties voor u als patiënt. Een bericht gebeiteld in steen gaat objectief gezien langer mee dan het geschreven boek, welke op haar beurt langer meegaat dan het tekstbestand op de harde schijf of USB-stick. Beitelen is moeilijk en langzaam. Typen is snel en comfortabel. 

 


 

Vullingen (composiet)

 

± 7 a 10 jaar.

 


 

Vullingen (amalgaam)

 

± tot 12 jaar.

 


 

Kronen (goud, metaal of spaarlegering)

 

Bijna 90% gaat 10 jaar mee, 75% daarvan gaat meer dan 15 jaar mee. 

 

Zoals er altijd wel een uitschieter naar beneden kan zijn, zijn die er uiteraard ook naar boven: een tijd geleden kwam er een patiënte terug naar de praktijk met een gouden kroon die er pas na 30(!) jaar uit was gekomen. Ook deels een kwestie van geluk hebben! 


 

Kronen (niet-metaal)

 

Voor kronen die niet van goud, metaal of spaarlegeringen zijn geldt dat zij, ondanks hun onmiddellijke populariteit bij introductie (vanwege het hoge esthetische gehalte en het feit dat de ingreep kleiner is), simpelweg te kort bestaan.

Er zijn voor zover bekend geen studies verricht naar de levensduur van dergelijke restauraties bij een grote groep over meerdere decennia. 

In het algemeen geldt: goud is het degelijkst, maar het minst esthetisch. Het is dus een afweging. De meeste mensen kiezen liever voor esthetiek. 

 


 

Implantaten

 

Kan worden beschouwd als een relatief dure ingreep, en is niet zoals sommige patiënten denken een onderhoudsloze oplossing. Er dient nog altijd goed gepoetst te worden. 95% van de implantaten houdt het 5 jaar. Daarvan gaat 87% 10 jaar mee. 

Hetzelfde geldt overigens in principe ook voor implantaten elders in het menselijk lichaam, zoals de titanium kunstheup.  

 


 

Wortelkanaalbehandelingen

 

Statistisch keert in driekwart van de gevallen de ontsteking niet meer terug  na de behandeling.

Daarnaast zijn endodontologen gewapend met hun aanvullend specialisme en hulpmiddelen waaronder de endomicroscoop. Tegenover die intellectuele en financiële investeringen staat dan ook weer dat wortelkanaalbehandelingen bij de endodontoloog meer kosten. 

Medische behandelingen blijven altijd een inspanningsverbintenis en geen resultaatsverbintenis. Het gevecht tussen (tand)artsen en hun geneesmiddelen enerzijds en bacteriën en infecties anderzijds, is een voortdurende golfbeweging.