Techniekwerk:

 

Wat techniekwerk inhoudt

 

Bij bijvoorbeeld kroon- en brugwerk, implantaten en kunstgebitten bestaat zo'n 2/3e van de kosten uit zogenaamd "techniekwerk". Wat is dat nu precies: voor de vervaardiging van bepaalde zaken werkt een tandarts samen met een tandtechnisch laboratorium. Het laboratorium vervaardigt zaken op aanvraag van de tandarts, op basis van een afdruk die de tandarts aanlevert. 

 


 

Hoe techniekwerk wordt doorberekend 

Hoeve


Het laboratorium vervaardigt hetgeen de tandarts heeft verzocht, en stuurt een factuur naar de tandarts. De tandarts schiet deze factuur voor voor de patiënt, en rekent deze na afloop van de behandeling van de patiënt aan hem of haar door.  

 
Bovenop het vaste tarief van de tandarts, komt dan een variabel bedrag van het laboratorium. Tandtechnische laboratoria hanteren namelijk onderling verschillende tarieven voor hetgeen zij vervaardigen.  

 

 


 

Prijsverschillen


Is het ene lab dan goedkoper dan het andere? Ja. Er zijn inderdaad prijsverschillen. Sommige laboratoria bieden ook bepaalde 'productlijnen' aan, wat vaak inhoudt dat men techniekwerk in het buitenland kan laten vervaardigen als u als patiënt de kosten binnen uw (verzekerings)budget wilt houden.

Voor de tandarts is de kwaliteit van het vervaardigde werk en de aard van de samenwerking het meest belangrijk.  

 


 

Stel gerust uw vragen


Zoals altijd geldt echter: heeft u vragen over techniekwerk dat bij uw behandeling komt kijken? Schroom niet en leg het gewoon voor! 

 

Meer over dit onderwerp kunt u ook vinden op patiëntenvoorlichtingssite Allesoverhetgebit.nl. Een rechtstreekse link vindt u hier.